NORSK CHODSKY PES KLUBB
HD og AD
Det finnes noe hofteleddsdysplasi (HD) på rasen. I Tsjekkia er det ikke alle dyr som blir røntget, og derfor er mørketallene store. Albueledd dysplasi (AD) er ukjent på rasen da heller ikke dette benyttes i Tsjekkia. De siste årene har det blitt mer fokus på rgt. og Tsjekkia har redusert antall HD: D og E resultater de siste 12 årene. NCPK anbefaler derfor samtlige Chodsky pes å rgt for HD og AD, selv om man ikke tenker å benytte hunden i avl. Da klubben ønsker å overvåke og jobbe for fri HD og AD på rasen.
Rgt. kan taes ved 12 mnd alder, men de fleste rgt. ved 15 mnd. Dette for å være sikker på at hunden har vokst seg ferdig før bildene taes.
Bildene sendes inn til NKK og avleses av deres vetrinærer. Resultatene publiseres og registreres i DogWeb. AD: 0, HD: A og B er fri.
Råd for å unngå HD og AD
Når det kommer til HD og AD har man sett at arv og miljø spiller en rolle. Det viktigste du kan gjøre for å minimere sjansen for HD og AD er:
-
Unngå at valpen blir tykk, da fedme predisponerer for skjelettlidelser
-
Følg riktig matmengde tilpasset rasen (går på vekt), da rask vekst predisponerer for skjelettlidelser.
-
Velg kvalitetsfor med riktig sammensetning som er laget for valper
-
Unngå ekstra tilskudd som kalk, fosfor, A- og D-vitaminer. Er foret for dårlig sammensatt, bytt heller for. En hund som får godt for, vil som regels ha fin og sunn pels.
-
Ikke overanstreng skjelettet før de er utvokst (12-18 mnd). Unngå trekking, kløv, sykling, ski, hopp o.l. samt hard fysisk anstrengelse før de er utvokst.
-
Svømming, bevege seg fritt i skog/ulent terreng og omega-3 kan benyttes.
Testikkelmangel
Det er registrert forekomst av testikkelmangel på rasen. Det avles kun videre på hanner som har begge testikkler nede.
Epilepsi
Det er indikasjoner på epilepsi på enkelte linjer, men man har forsatt ikke god nok informasjon og derfor overvåkes dette på rasen. Hunder som opplever anfall blir tatt ut av avl til man evt har utredet. Ved konstantert epilepsi, vil individet utelukkes permanent.
Idiopatisk epilepsi kan være arvelig og det er derfor viktig å utelukke slike individer. Dersom hunden opplever anfall før fylte 3 år, kan man mistenke idiopatisk epilepsi. Dersom man misstenker dette, eller opplever anfall bør man rådføre seg med vetrinær.
Kløe og allergi
I Norge har det blitt registrert individer med kløe og allergi. I Tsjekkia er som regels hundene oppstallet ute, mens i Norge har vi dem inne. Det er derfor blitt registrert individer som reagerer på innemiljø (støv og midd allergi) eller matallergi. Hunder som har symptomer på unormal kløe og allergi skal utelukkes fra avl.
Degenerativ myelopati
Testene er ikke verifisert for rasen, og i samråd med NKK anbefales det ikke å teste for DM, før det foreligger mer informasjon om sykdomen på rasen. Det er ikke registrert tilfeller av dette på rasen i Norge.
EPI (Exocrin Pancreas Insuffisiens)
Det er gitt beskjed om 5 tilfeller av EPI på Chodsky pes i Norge. EPI står for Exocrin Pancreas Insuffisiens, og innebærer at bukspyttkjertelen ikke produserer nok fordøyelsesenzymer. Spesielt enzymer som skal bryte ned fett er rammet. Dette fører til at fettet passerer igjennom tarmen, istedenfor å bli tatt opp av kroppen, og hunden får en oppvekst av ugunstige bakterier i tarmen.
Symptomene starter i første pubertet/kjønnsperiode for hunden, vanligvis før den er 1 år.
De vanligste symptomene er opphopning av ufordøyd fôr i tarmen, som tiltrekker seg væske fra kroppen, og resulterer i kronisk diaré. Ettersom hunden ikke vil kunne ta opp næringen vil den gi uttrykk for å være konstant sulten, men alt passerer rett gjennom systemet. De som har opplevd denne sykdommen på hunden sin, har fortalt at hunden har diaré opptil 12 ganger om dagen. Hunden går også drastisk ned i vekt, ettersom den ikke får tatt opp næring. Ubehandlet vil hunden kunne sulte i hjel. Diagnosen stilles ved avføring- og blodprøver hos veterinær.
Behandling av tilstanden vil innebære en spesial diett som har tilsatt pankreas-enzymer, og være livslang. Dette er ikke en dyr sykdom å behandle, og med riktig diett vil hunden kunne fungere som normalt.
Klubben ønsker å takke for åpenheten og innrapporteringen av disse hundene. Selv om man ikke vet om eventuelt arvegang, er det viktig å følge med på utviklingen på rasen. Vi har nå kunnskap om EPI og kan være behjelpelige dersom andre opplever at hunden deres får symptomer.